Introductie: het importeren van een auto

Bij het kopen van een auto komt veel kijken. Bij zo’n grote en belangrijke aankoop is het zaak om alle opties zorgvuldig af te wegen. In sommige gevallen kan het erg interessant zijn om een auto uit het buitenland te laten invoeren, in plaats van hem in Nederland bij de dealer te kopen. In dit artikel wordt op een rijtje gezet wat er zoal komt kijken bij het importeren van een auto.

De voordelen van importeren uit het buitenland

De import van auto’s uit het buitenland is de afgelopen jaren sterk toegenomen, en dat is geen toeval. De voornaamste reden om ervoor te kiezen om een auto te importeren, is de lagere prijs. De koopprijs van een auto kan in het buitenland soms een stuk minder zijn, en de Nederlandse belastingen zijn relatief hoog. Een geïmporteerde auto kan daarom duizenden euro’s goedkoper uitvallen.

Wie zich begeeft op de buitenlandse automarkt heeft bovendien een stuk meer keuze. De Nederlandse occasionmarkt draait al jaren relatief slecht, terwijl het aanbod in met name Duitsland erg groot is. En ook voor wie een nieuwe auto aan gaat schaffen, neemt de keuzemogelijkheid natuurlijk toe. Bij sommige modellen die in Nederland niet te krijgen zijn, is importeren de enige optie.

auto invoer van buiten Europa
Zo importeert u een auto

Het importeren van een auto kan flink wat voeten in de aarde hebben. U kunt dit in principe zelf afhandelen, maar het is gebruikelijk om een bedrijf in te huren dat het administratieve proces voor u overneemt. Een geïmporteerde auto moet goedgekeurd worden door de RDW (Rijksdienst voor het Wegverkeer). Ook moet er een bepaald bedrag aan bpm, de belasting op personenauto’s en motorrijwielen, betaald worden. De precieze hoogte van deze belasting hangt af van de uitstoot en verschilt dus per auto. Bij de import van een nieuwe auto wordt bovendien nog btw geheven. Pas als alles in orde is, krijgt de auto Nederlandse kentekenplaten.

Haken en ogen aan importeren

Hoewel het prijsverschil zeer aantrekkelijk kan zijn, zitten er wel enkele haken en ogen aan het invoeren van een auto uit het buitenland. Enkele zaken om op te letten zijn:

  • Ga bij de aankoop van een importauto goed na of er geen extra kosten verbonden zijn aan het importeren, zoals importkosten (als u importeert uit een land buiten de EU)
  • Bedenk bovendien dat het, bij een miskoop, moeilijk is om een in het buitenland gekochte auto nog te retourneren, als het voertuig een Nederlands kenteken toegewezen heeft gekregen.
  • Onderhoud van een model dat in Nederland niet gebruikelijk is, kan hier een stuk lastiger en prijziger zijn.

Door de bank genomen is het invoeren van een auto uit het buitenland dus pas de moeite waard als u zeker weet dat de prijs significant lager uitvalt, of als de auto in Nederland niet te krijgen is.

adminIntroductie: het importeren van een auto

Leave a Comment