Een auto importeren uit Duitsland

De afgelopen jaren is de import van auto’s explosief gegroeid. Sinds 2005 is de hoeveelheid geïmporteerde auto’s per jaar meer dan verdubbeld, zo blijkt uit cijfers van de brancheorganisatie BOVAG. Vooral Duitsland is daarbij favoriet. Wat zijn de redenen om een auto uit Duitsland in te voeren? En hoe gaat dat in zijn werk? De feiten op een rijtje.

Het Duitse voordeel

Verreweg het grootste gedeelte van de naar Nederland geïmporteerde auto’s komt uit Duitsland. Er zijn verschillende redenen waarom de Duitse automarkt zo aantrekkelijk is. Allereerst is Duitsland erg dichtbij: dat is aantrekkelijk, want het houdt de transportkosten laag. Het aanbod van vooral tweedehands auto’s is in Duitsland bovendien een stuk groter. De markt is uiteraard veel groter dan in Nederland; en bovendien gaat het er vrij aardig met de automarkt, terwijl het hier al jaren slecht gaat. De prijzen voor occasions zijn in Duitsland dan ook relatief laag.

Daarbij komt nog dat de Nederlandse belastingen veel hoger zijn dan bij onze oosterburen. Duitse auto’s zijn degelijk en worden vaak luxer uitgevoerd, met meer accessoires. Het is daarom vaak goedkoper om een auto uit Duitsland in te voeren, zelfs met de importkosten meegerekend.

Duitse auto site
Het importeren van een auto

Het kopen van een auto in het buitenland draagt altijd wat meer risico met zich mee. Zeker als u op zoek bent naar een tweedehands auto is het slim om ter plekke een afspraak maken bij de dealer. Als u zelf langsgaat voor een bezichtiging, kunt u zich ervan verzekeren dat de auto in orde is. Het is ook een goed idee om een proefrit te maken voor u besluit een auto te kopen.

Nadat u een auto heeft aangeschaft, moet hij naar Nederland gebracht worden. Dat kan op verschillende manieren: u kunt de auto zelf naar Nederland rijden op een tijdelijk kenteken, of hem laten transporteren. Bij het invoeren van de auto in Nederland komt ook wat papierwerk kijken: dit kan enkele weken duren, en er komen bovendien wat extra kosten bij kijken. De auto moet worden gekeurd door de RDW. Er moet bovendien voertuigbelasting worden betaald (de zogenaamde bpm). De hoogte daarvan is afhankelijk van het type en bouwjaar van de auto. Pas als alles in orde is, krijgt de auto een Nederlands kenteken. Er zijn overigens ook bedrijven die het gehele proces voor u uit handen nemen, en de aankoop en import regelen.

adminEen auto importeren uit Duitsland

Leave a Comment